OPETTAJA, OLE OMA ITSESI!

Yleinen | 0 Kommenttia

Oletko jo ihan puhki? Kadotitko mylleryyksessä itsesi?

Maaliskuun aikana te opettajat olette heittäytyneet pakotettuun digiloikkaan. Olen huolissani teistä, tai paremminkin teidän jaksamisestanne. Tahti on ollut todella kova uusien etäopetuksessa käytettävien työtapojen suhteen. Media kantaa kortensa kekoon kysymällä ja kyseenalaistamalla, tiedättekö te mitä te teette? Sosiaalinen media on täynnä sekä kansallisia että kansainvälisiä ryhmiä, mistä hakea ideoita ja tukea. Kaikkien näiden kansallisten linjausten, paikallisten päätösten, kollegiaalisen tuen ja oman osaamisen keskellä, oletko pysähtynyt kuuntelemaan omaa itseäsi, omaa ammatiminääsi?

Oma ammatti-identiteetti pitäisi olla keskiössä

Muistathan, että parhaimman opetuksen toteutat ainoastaan itseäsi kuunnellen. Ulkoinen paine, kollegoiden hienot tuotokset ja informaatiotulva saa meidät helposti kompastumaan. Saatamme kiireen ja paniikin keskellä lähteä touhuamaan ja tutustumaan moneen eri sovellukseen ja väsyttää itsemme jo pelkästään uusien oppimisympäristöjen ja sovellusten hahmottamisella. Hahmottamisesta kuitenkin on ikävä kyllä vielä kovin pitkä matka toteutukseen etäyhteydellä.

Opettaja, pysähdy nyt pieneksi hetkeksi ja mieti, mikä on se sinun tapasi opettaa. Mikä on sinulle luontevinta? Tee lista, ja ota oikeasti kynä ja paperia. Tämän jälkeen, mieti, mikä olisi teknisesti vähintä, mitä tarvitset? Kysy sen jälkeen jokaisen sovelluksen ja tehtävän kohdalla, mitä olet nyt kahlannut läpi, onko tämä (sovellus/tehtävä) välttämätön oppimisen kannalta? Mitä lisäarvoa nämä kaikki mahdollisuudet antavat juuri minun opetukselleni? Auttaako tämä parhaalla tavalla oppilasta omaksumaan opetettava sisältö? Jos EI, luovu. Jätä hautumaan.

Olen aika varma, että tästä puolen vuoden päästä tulet miettimään mitä ihmettä ajattelin?! Tämä on ihan normaalia. Koita kuitenkin vetää käsijarrua!

Entäpä oppilas ja oppilaan kyky?

Peilaa kirjoittamaasi listaa myös oppilaan suuntaan. Onko sinun etäopetuksesi minimi sellainen, johon suurin osa oppilaista pystyy osallistumaan ponnistelematta? Opettamisessa olisi hyvä muistaa opetuksen kolmio (kuva alla). Tässä kolmiossa eri kärjet edustavat a) vuorovaikutusta (miten vuorovaikutus ja kielen käyttö muuttuu etäopetuksessa?), b) opetuksen sisältöä (opetussuunnitelman mukaisesti) ja c) pedagogisia toimintatapoja.

Tutkimusten mukaan oppija pystyy uuden oppimisessa keskittymään enimmillään kahteen uuteen asiaan kerralla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sekä sinun työn että oppilaan omaksumisen kannalta, olisi parasta harjoitella tuttuun sisältöön toimintatavat ja vuorovaikutuksen eri mahdollisuudet ja rajoitukset. Väitöskirjatyöni jälkeisessä tapaustutkimuksessa aikuisilla, jotka osallistuivat opetukseen uudenlaisessa ympäristössä, 67 % ajasta meni tekniikan ongelmien ratkomiseen. Kliseinen sanonta ”Less is more” on nyt paras etenemistapa pitkässä juoksussa. Tuttujen toimintojen simuloiminen luo turvallisuuden tunnetta ja estää pirstaleista opetusta. Silloin kun oppilaat tietävät, miten toimitaan ja mistä mitäkin löytyy (pidä kanavien määrä myös ihan minimissä), riittää keskittymiskykyä uuden oppiainesisällön omaksumiseen.

Täysin verkossa vuodesta 2014 opettaneena haluaisin muutaman vinkin antaa:
– anna agenda etukäteen, kirjoita ja julkaise edellisenä päivänä (tämä auttaa koteja ja etenkin oppilaita ja näin sinun työtäsi tunnilla),
– pidä videopuhelut paljon lyhyempänä kuin frontaaliopetuksessa käyttäisit aikaa (muista paljon visuaalista tukea),
– väännä ohjeet rautalangasta, käytä kuvia; verkko-opetuksessa et koskaan voi olla liian selkeä,
– mieti, mikä on välttämätöntä ja mikä ei (esim. jos et videoyhteydellä opeta synkronisesti, onko sillä silloin väliä, katsotko läsnäoloa?)
– ole tavoitettavissa ja ole aktiivinen peräänkyselijä (oppilaat eivät ole niin itseohjautuvia kuin mitä haluaisimme ajatella).

Opettaja, pidä jaksamisestasi huolta!

Olen itse sairastanut burn outin kahdesti, joten toivon kovasti, että kokemukseni ja lyhyet vinkkini auttaa sinua selkeyttämään omia ajatuksiasi!

P.s. Erja Sandberg kirjoitti blogissaan hyvän tekstin kotiopetuksen ja etäopetuksen eroista; kannattaa lukaista.

error: Alert: Content is protected !!